Kan ik op mijn 65e toch met pensioen?

8

Jun

2020

‘Ook als ondernemer moet ik doorwerken tot mijn 67e jaar. Maar eigenlijk wil ik toch op mijn 65e met pensioen. Hoe weet ik of ik dat kan betalen? En als ik het kan betalen, hoe dan?’

Kan ik op mijn 65e toch met pensioen?

Pensioenoverzicht

Op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je een overzicht opvragen van je AOW en de pensioenen die je hebt opgebouwd. Je kunt zien wat je straks als pensioen krijgt uitgekeerd. Maar stel je wilt weten of je toch op de oorspronkelijke AOW-leeftijd van 65 jaar kunt stoppen. Dan moet je niet alleen inzicht hebben je inkomsten maar ook in je uitgaven.

Voor ondernemers komt daar nog een uitdaging bij. Je hebt dan wellicht pensioen in eigen beheer opgebouwd. In het pensioenoverzicht vind je dat pensioen niet terug.

finQs: inzicht in pensioen én uitgaven

De gratis finQs pensioenapp geeft snel inzicht in je pensioen. Door alleen al het invullen van geboortedata en de inkomens van mij en mijn partner, toont finQs een eerste inschatting van mijn pensioen. Die gegevens kun je anoniem invoeren, zodat je privacy gewaarborgd blijft.

Op basis van jouw persoonlijke situatie krijg je vervolgens ook een overzicht van je uitgaven.Op basis van CBS statistieken geeft finQs een overzicht van je woonlasten, kosten voor levensonderhoud, recreatie en mobiliteit. Ook je belastinguitgaven worden weergegeven samen met een inschatting van een spaarbedrag.

De berekende uitgaven kun je aanpassen. Bijvoorbeeld omdat je lagere woonlasten hebt dan dat de app heeft berekend. Zo kun je ook “spelen” met uitgaven: kun je toch met je 65e met pensioen als je kleiner (goedkoper) gaat wonen en stopt met sparen?

Marcel Albers, ondernemer en medeoprichter van finQs: ‘De bovenstaande grafiek toont de uitgaven die ik zelf heb ingevuld. Duidelijk is dat de woonlasten bij pensionering lager zijn doordat ik dan in staat ben om mijn hypotheek gedeeltelijk af te lossen. Tevens heb ik geen spaarbedrag opgenomen.’

Pensioen

‘In mijn werkzame leven heb ik bij verschillende werkgevers gewerkt waar het pensioen bij meerdere verzekeraars was ondergebracht. Ik heb de aanspraken handmatig overgenomen van “mijnpensioenoverzicht.nl” en daarnaast een extra aanspraak opgenomen voor het in eigen beheer opgebouwde pensioen. Er van uitgaande dat ik het opgebouwde bedrag in 20 jaar kan uitkeren, levert dit een jaarlijkse pensioenaanspraak op die ook is toegevoegd.’

Uit bovenstaande grafiek wordt duidelijk dat een deel van het pensioen al vrijvalt op de oorspronkelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. De onderstaande saldografiek (de inkomsten minus de uitgaven) laat zien dat Marcel vanaf 2028 jaarlijks 1.000 euro tekort komt.In de jaren voor 2028 is er gelukkig voldoende mogelijkheid om een buffer op te bouwen om dit tekort voor minimaal 30 jaar aan te vullen.

Toch op je 65e met pensioen

‘Door het verhogen van de AOW leeftijd naar 67 moet ik twee jaar langer doorwerken. Ik had me echter al verheugd te stoppen bij het bereiken van de 65 jarige leeftijd. De vraag is of ik dat nog steeds kan, en of ik dat financieel kan bolwerken.’ finQs biedt de mogelijkheid om te spelen met de pensioendatum en de financiële gevolgen daarvan te laten zien.

Blue arrow icon
Homepage